El Parc Natural de Montsant ha organitzat aquest dilluns, 15 de maig, la jornada “Com informar dels actius turístics del Priorat” en el marc de la Carta Europea de Turisme Sostenible. Una de les accions de la Carta té per objectiu formar els agents públics i privats relacionats amb el sector turístic, i aquest és un dels motius de l’organització d’aquesta jornada tècnica. En l’activitat hi han participat: Meritxell Cardona, Consellera de Turisme i Promoció del Consell Comarcal del Priorat, Jaume Salvat, representant del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci, i Cristina Beltrán, responsable tècnica de l’Oficina de Turisme del Priorat.

La presentació de la jornada i la benvinguda ha anat a càrrec de la Consellera de Turisme i Promoció del Consell Comarcal del Priorat, Meritxell Cardona. Tot seguit, Jaume Salvat ha parlat sobre formació i qualitat turística en relació a la Carta Europea de Turisme Sostenible. Jaume Salvat ha afirmat que “l’activitat turística desperta moltes oportunitats” per això és important “promoure la identitat i la diversitat cultural, tenint en compte la preservació del patrimoni material i immaterial”. Ha destacat la importància de “desenvolupar el diàleg cultural en el turisme a favor de l’autenticitat i la integritat”.

El turisme sostenible “té en compte les repercussions actuals i futures, econòmiques, socials i mediambientals per satisfer les necessitats dels visitants, la indústria, l’entorn i les comunitats receptores”. Pel que fa a la qualitat turística, Jaume Salvat destaca que és important “oferir activitats turístiques capaces de donar garantia de servei. És a dir, que hi hagi un equilibri entre la formalitat i la singularitat de l’activitat. “És important, per exemple, que els horaris estiguin clars i l’oferta definida”. Ha destacat que “la gent va a llocs on val molt la pena anar i és el valor simbòlic de les destinacions el que genera expectatives al turista i dota als territoris de capacitat d’atracció i d’ús turístic”.

Cristina Beltrán, responsable tècnica de l’Oficina de Turisme del Priorat, ha fet un repàs als antecedents del turisme a la comarca on l’evolució en els darrers anys ha estat positiva. A partir de l’any 2000, han anat augmentat progressivament els recursos turístics del Priorat. Per exemple, l’any 2001 hi havia 30 allotjaments a la comarca i l’any 2016 ja en van ser 107, o en els restaurants, que mentre que el 2001 eren 32 al 2016 es va arribar als 49. Cristina Beltrán i Jaume Salvat han destacat la importància de recollir dades dels visitants, per tal de conèixer el perfil. Una tasca on es necessita i es demana la participació del sector turístic per tal de poder obtenir el major nombre de dades possible i treure’n conclusions.

Tenint en compte les dades que disposa l’Oficina de Turisme del Consell Comarcal del Priorat, en el marc de l’any 2016 es van registrar un total de 17.444 visitants (persones que van passar per algun dels punts d’informació de la comarca). Les èpoques amb un major nombre de visitants han estat a la primavera i a la tardor. El major nombre de visitants són procedents de Catalunya, un 65%, i destaquen les províncies de Barcelona i Tarragona. Pel que fa a Espanya, València i el País Basc, i a nivell europeu, França principalment. El lloc amb més visitants i un dels elements patrimonials de la comarca és la Cartoixa d’Escaladei que va registrar un total de 30.124 visitants en l’any anterior.

La responsable tècnica de l’Oficina de Turisme del Priorat també ha exposat un manual de bones pràctiques en l’atenció al visitant, mencionant aspectes a tenir en compte com són l’actitud, el tracte i l’atenció amb els visitants, com oferir la informació, entre d’altres. Per últim, s’ha conclòs la jornada fent un repàs d’alguns dels recursos, naturals i patrimonials, i punts d’interès del Priorat i del Parc Natural de Montsant.