El 27 d’octubre es va celebrar la jornada tècina ‘La sostenibilitat, el model per al Priorat’. Durant el 2015, Priorat Enoturisme ha estat treballant junt amb altres agents públics i privats de la comarca per redactar la candidatura de la Carta Europea de Turisme Sostenible del Priorat (CETS). Aquest procés és impulsat des del Parc Natural de Montsant i compta amb la participació del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya per definir el model turístic del Priorat.
El turisme és un veritable motor econòmic del Priorat que complementa les economies locals. La CETS és una oportunitat per estructurar un model turístic propi que tingui present les singularitats de la comarca i el respecte envers el medi ambient, natura, patrimoni i cultura prioratina.
Xavier Cazorla, consultor en ecoturisme i secretari tècnic del Pla NaturCAT2020, va exposar que el sector natural és un dels sectors que genera un impacte més important a nivell econòmic. Catalunya és natura, per tant, cal enfortir un sector en consolidació que complementi el turisme rural, l’enoturisme, l’oleoturisme i l’ecoturisme i que es desenvolupi amb les funcions de conservació, coneixement, identitat i economia local.
Jaume Salvat del Parc Científic i Tecnològic de Catalunya va indicar els deu principis i les estratègies en que es mou la CETS i va aportar la reflexió de que el Priorat “ha de ser fidel a les qüestions i productes propis del territori i posar-los en valor”. Per altra banda, Joan Vaqué de Prioritat va explicar el paper del turisme en el pla de gestió de la candidatura UNESCO.
Tot seguit, els assistents van poder conèixer de primera mà experiències pràctiques d’entitats i empreses ja acreditades en altres espais naturals. Com és el cas del desenvolupament del turisme sostenible a Turisme Garrotxa i l’Hotel La Perla d’Olot i EduCA Viladrau demostraven els avantatges que pot aportar la CETS.
Per finalitzar, Neus Miró, coordinadora del Parc Natural de Montsant, va cloure l’acte amb la consideració de que l’estratègia del Priorat a la Carta Europea de Turisme Sostenible és basada en CO6, és a dir, en cooperar, compartir, conversar, confiança, compromís i comunicar.