Parlar del Priorat és parlar d’oleoturisme. L’esforç de tots els productors d’oli de la comarca és constant durant tot el procés: des del treball en la finca, passant per l’elaboració en el molí fins a arribar al consumidor. Per tant, com no podia ser d’una altra manera, el resultat és un petit tresor: oli d’oliva verge extra de la màxima qualitat, emparat i protegit per la DOP Siurana.

Són molts els olis que han obtingut gran prestigi i que han impulsat l’oleoturisme. Però… quina és la diferència amb el turisme convencional? La resposta és senzilla: tot el que el visitant persegueix gira al voltant de l’oli: les visites, la cultura, els restaurants, etc. Concretament al Priorat, hi ha diversitat de molins per descobrir, així que avui posem cara a alguns d’ells, que t’ajudaran a entendre perquè l’oli és un dels pilars fonamentals a la comarca.

Agafem la ruta que ens porta al molí d’oli Priordei, a Margalef. Des de la seva fundació l’any 1933, la família Ciuraneta s’ha dedicat tant al conreu de l’olivera com a la producció de l’oli, demostrant una clara passió per la terra i per la feina ben feta. Com a resultat, s’obté un producte d’altíssima qualitat, trencant esquemes en paladar i sabors.

La visita comença amb l’espai “El treball al camp”, on destaca la restauració d’una rentadora d’olives i la reproducció d’una cuina tradicional per explicar els diferents usos de l’oli en la vida quotidiana. A la planta baixa ens trobem la premsa de les olives, la conservació en trulls, la pesada i el transport, la caseta del moliner i el costum de la rosta.

Instal·lacions del molí Priordei

Seguint la ruta que ens porta més al sud, arribem al molí del Celler Masroig. Allà descobrim que l’oli verge extra que s’obté prové d’olives de la varietat arbequina de collita pròpia. L’extracció de l’oli es fa mitjançant sistemes mecànics i en fred per aconseguir un oli afruitat.

Durant la visita, podràs descobrir les finques d’oliveres, passejar entre marges de pedra seca i conèixer la història d’una terra amb segles de tradició. A més, podràs gaudir d’un tast guiat en el qual aprendràs tot el procés d’elaboració.

Tast d’oli al Celler Masroig

Ens desplacem ara a Cabacés, per descobrir Miró Cubells, un petit molí d’oli que va sorgir de la tradició de moltes generacions dedicades al cultiu de l’olivera. A les seves finques podem trobar olivers mil·lenaris, costers amb fortes pendents i oliveres situades al Parc Natural del Montsant.

A Miró Cubells podràs triar entre dos paquets d’activitats, que inclouen la visita al molí, el tast d’olis i la degustació. L’única diferència és que en un dels paquets s’inclou també la visita a les finques. Durant el tast, aprendràs a diferenciar les diferents varietats i els seus matisos.

Barranc Cavaloca, imatge de MIRÓ CUBELLS

Acabem l’itinerari a Gratallops per conèixer Clos Figueres, productor de vins i olis. La propietat va ser adquirida l’octubre de 1997 per Charlotte i Christopher Cannan. La finca actual té 18 hectàrees i té també 135 arbres d’oliva arbequina per contribuir a la producció de l’oli d’oliva.

CLOS FIGUERES.

Aquestes són quatre de les opcions que et proposem, però com que és millor viure-ho en primera persona, t’animem a conèixer els molins tan aviat la situació ens ho permeti. De moment, i per avançar, pots anar cercant informació sobre tot el que podràs fer a la comarca. Així ja ho tindràs tot a punt!