Ecoturisme

El Turisme ecològic o ecoturisme és el conjunt d’activitats turístiques enfocades en les pràctiques sostenibles, la preservació i l’apreciació del medi (tant natural com cultural) que acull els viatjants. Encara que existeixen diferents interpretacions, en general el turisme ecològic es promou com a un turisme “ètic”, en el qual també es considera primordial preservar el benestar de les poblacions locals, que es veu reflectit en l’estructura i el funcionament de les empreses/grups/cooperatives que es dediquen a oferir aquest servei.
Aquest moviment va aparèixer a finals de la dècada de 1980, i ja ha aconseguit atreure l’interès suficient en l’àmbit internacional, fins a tal punt que l’ONU va dedicar l’any 2002 a aquest. La Societat Internacional d’Ecoturisme (TIES) defineix ecoturisme com “un viatge responsable a paratges naturals que conserven l’ambient i milloren el benestar de la població local”.
Malgrat la seva curta existència, l’ecoturisme és vist per diversos grups conservacionistes, institucions internacionals i governs com una alternativa viable de desenvolupament sostenible. Existeixen països com Costa Rica, Kenya, Madagascar, el Nepal i Equador (Illes Galápagos), on el turisme ecològic aporta una part significativa dels ingressos de les divises provinents del sector turístic, i fins i tot en alguns casos, de l’economia del país.

L'ecoturisme genuí segueix els set principis següents, tant per als qui operen els serveis com per als qui hi participen

1.    Minimitzar els impactes negatius, per a l’ambient i per a la comunitat, que genera l’activitat;
2.    Construir respecte i consciència ambiental i cultural;
3.    Proporcionar experiències positives tant per als visitants com per als amfitrions;
4.    Proporcionar beneficis financers directes per a la conservació;
5.    Proporcionar beneficis financers i enfortir la participació en la presa de decisions de la comunitat local;
6.    Crear sensibilitat envers el clima polític, ambiental i social dels països amfitrions;
7.    Donar suport als drets humans universals i les lleis laborals.

La Carta Europea de Turisme Sostenible, un reconeixement al compromís amb el territori

La Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) és una iniciativa que pretén promoure el desenvolupament del turisme en clau de sostenibilitat als espais protegits. En el cas del Priorat, l’espai protegit és el Parc Natural de Montsant, el qual es compromet, juntament amb altres entitats, organitzacions i empreses de la comarca, en portar a la pràctica una estratègia local a favor del turisme sostenible, respectuós amb l’entorn.

El Parc Natural de Montsant va rebre unes 80.000 visites al llarg del 2015 La Neus Miró, directora del Parc Natural de Montsant, creu que la «CETS és un dels potencials que té un Parc Natural i en una comarca com el Priorat, on s’està treballant per la preservació del paisatge i la sostenibilitat, l’acreditació seria un reconeixement més a la feina ben feta». Priorat Enoturisme és una de les entitats que forma part del grup de treball de la CETS i que adquireix aquest compromís pel desenvolupament del turisme sostenible.

Des del Parc Natural de Montsant, quan es va començar a treballar amb la CETS, es va plantejar que «tenint en compte la situació de la comarca, fer una carta pels nou municipis que formen part del Parc no tenia sentit, ja que diferents entitats del Priorat estàvem treballant per uns objectius de sostenibilitat i preservació comuns, com és la Carta del Paisatge o la Candidatura a la UNESCO de PRIORITAT, i per això vam proposar incloure els vint-i-tres municipis de la comarca» explica la coordinadora del Parc Natural de Montsant.

Per aconseguir l’acreditació de la CETS, s’ha de realitzar un procés, dividit en diferents fases. «Necessitàvem finançament, suport institucional per poder desenvolupar el projecte i definir un grup de treball per començar a treballar conjuntament» afirma Neus Miró. El grup de treball es va definir tenint en compte les entitats que treballen per la comarca com són el Consell Comarcal del Priorat, la DOQ Priorat, la DO Montsant, la Mancomunitat de Municipis del Parc Natural de Montsant, l’Associació d’Oleïcultors del Priorat, Prioritat, Priorat Enoturisme, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, el Consorci Leader Priorat-Baix Camp, el Consorci de la Serra de Llaberia, la Diputació de Tarragona i la URV.

«La sostenibilitat al Priorat s’ha de plantejar com una condició que es fonamenta en els factors ambientals i la dinamització econòmica no ha d’anar en cap cas en detriment a les qüestions ambientals i socials». Es tracta de «valorar i sentir-nos orgullosos del que tenim i no anar a buscar coses que no són reals del nostre territori. Fer compatible la sostenibilitat i la dinamització, és entendre que es poden fer moltes coses però que s’ha de mirar com les fem» explica la Neus Miró. El Parc Natural de Montsant és i vol ser «un element de dinamització del territori i al llarg d’aquests anys hem intentat apostar per totes les vessants: l’esportiva, l’espiritual i mística i la cultural, treballant també per la preservació de la flora i fauna».

«La CETS s’ha d’entendre com una eina de treball de continuïtat, que va més enllà del sector turístic, perquè també posa en valor el producte local, de proximitat, i per tant, el pagès. Amb els estudis que tenim al Parc sobre biodiversitat, flora i fauna, el que tenim clar és que «a les zones que hi ha agricultura, l’augment de la biodiversitat és molt més potent, per això és important conservar la pagesia i també el mosaic agroforestal diversificat: on hi hagi avellaners, ametllers, horta, vinya, oliveres…etc» explica la Neus Miró.

X