Fa pràcticament 3 anys que el Parc Natural de la Serra del Montsant va obtenir doble protecció de la qualitat lumínica i acústica. Va ser concretament l’octubre de 2018 quan Damià Calvet, exconseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, va lliurar els certificats de zona tranquil·la i amb cel nocturn de qualitat al Parc Natural i a 12 municipis de la seva zona d’influència. Però… saps ben bé tot el que inclouen aquestes certificacions? Avui t’ho expliquem!

En primer lloc, comptar amb aquesta certificació és una oportunitat única per captar un turisme sostenible, interessat per la tranquil·litat, l’escolta de la natura i l’observació del firmament. A més, permet tenir una oferta complementària no estacional als molts atractius turístics de la zona. S’alinea perfectament amb l’adhesió a la Carta Europea del Turisme Sostenible i altres iniciatives que té en marxa la comarca com la candidatura de paisatge cultural agrícola Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Les zones concretes que van rebre les certificacions són el Parc Natural i els 12 municipis del seu entorn: La Bisbal de Falset, Cabacés, Cornudella de Montsant, La Figuera, Gratallops, Margalef, La Morera de Montsant, Poboleda, Torroja del Priorat, Ulldemolins, La Vilella Alta i La Vilella Baixa, tots al Priorat.

Donada la petita dimensió dels municipis que envolten el Parc, la Generalitat va valorar que els nuclis urbans dels municipis també complien les condicions estrictes de zona tranquil·la que contempla la normativa, per la qual cosa es va declarar zona tranquil·la no només el Parc sinó també els nuclis urbans d’aquests municipis.

 

zepqa

Aquesta va ser la primera vegada a Catalunya que es va declarar la doble protecció contra la contaminació acústica i lumínica i, gràcies a la declaració, el Parc es pot situar en una posició referent entre els parcs de Catalunya en termes d’educació ambiental en matèria de soroll i contaminació lumínica.

La declaració de la zona d’especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA) comporta que s’hagin de complir amb requisits concrets com no estar compresa en zones de soroll d’infraestructures existents o projectades o no sobrepassar entre les 8 i les 21 hores un valor límit d’immissió de 50 decibels (dB) i, entre les 21 i les 8 hores, de 45dB.

En aquesta àrea es considera com  a valor límit d’immissió el valor del soroll de fons o ambiental més 6dB. Els valors només es poden sobrepassar en períodes especials, com en el de la recollida de l’avellana, l’oliva i la verema.

La Serra de Montsant té una elevada diversitat biològica i escàs grau d’artificialització, configura un paisatge singular i de gran valor que conté espècies vegetals d’especial interès i esdevé alhora una de les principals reserves de fauna de les serralades litorals mediterrànies.  La tranquil·litat i la foscor són valors ambientals intrínsecs del Parc als quals se’ls ha de donar valor i que tenen una gran potencialitat de ser aprofitats com a recurs de sensibilització ambiental i turístic.

El Parc Natural de la Serra de Montsant és qui va impulsar el projecte i va redactar el pla d’actuacions per a la zona de protecció. Per elaborar i tramitar el projecte es va treballar conjuntament amb els ajuntaments i la Diputació de Tarragona, que va donar suport tècnic en la millora de l’enllumenat i jurídic en la tramitació als municipis. El Consell Comarcal del Priorat va donar suport logístic.