Amb Terrer, la tardor ressona al Priorat

  • La cantaora Mayte Martín i Quico el Célio el Mut i el Noi de Ferreries encapçalen un cartell que portarà, fins al 8 de desembre, una desena de concerts en vuit localitats i espais emblemàtics de tot el Priorat.
  • El Festival arriba acompanyat d’un ampli ventall d’activitats enoturístiques complementàries relacionades amb el vi, l’arquitectura, el paisatge i la cultura. 

El Festival Terrer arriba a la segona edició amb pas ferm i una programació de qualitat que consolida el projecte com un element central de l’activitat cultural i la promoció turística de la comarca del Priorat.

Terrer combina concerts de música amb tastos de vi, visites a cellers i espais patrimonials i altres activitats gastronòmiques. Un recull que ens recorda el llegat de les cultures que han habitat, habiten o transiten la comarca.

Mayte Martin, Quico el Célio el Mut i el Noi de Ferreries, Quartet Mèlt, Menut, Cristina Aguilera, Agartha, Josep Pedrals, El Gran Circ d’Erik Satie, Miliu Calabuch o Mû Mbana són els noms que tindrem el plaer de veure a escena en la segona edició del festival. Un recull de les músiques que beuen de les tradicions folklòriques, el patrimoni immaterial i la memòria col·lectiva presents al territori on interactua: el Priorat.

La programació del II Festival Terrer recull, de la cultura andalusí i del llegat dels immigrants que van arribar al Priorat a treballar a les mines, el flamenc; present de la mà d’una de les veus més destacades de l’escena internacional com és Mayte Martin. El contingut i l’estètica musical i artística del seu espectacle, que tindrà lloc al Teatre l’Artesana de Falset, representen una original aposta des de l’austeritat, per una ortodòxia contemporània que reivindica al mateix temps el classicisme i la creativitat. Amb una, més que acurada, selecció de les més belles i commovedores lletres populars, i sota el filtre sonor de la subtilesa i l’elegància melòdica que la caracteritzen.

L’altre plat fort del festival és el concert de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, els reis de la jota, al Teatre la Renaixença de Cornudella de Montsant. Els Quicos presenten l’espectacle 25 anys al 4L per celebrar els 25 anys de carrera musical. El concert, que tanca la gira, farà un viatge per tot el seu repertori i recorda les cançons més emblemàtiques d’aquests anys. Una trajectòria que ha estat mereixedora d’11 premis Enderrock, el Premi Nacional de Cultura i el Premi Joan Amades; 13 treballs discogràfics i prop de 2000 concert arreu dels Països Catalans i tot Europa.

El Festival Terrer completa aquesta proposta trepitjant places, esglésies i cellers, on busca crear espais on assajar fusions entre la música, el paisatge, l’arquitectura i el plaer d’un bon vi. Una proposta que s’emmarca en els temps de la natura i d’un paisatge patrimonial agrícola de muntanya mediterrània coincidint amb l’època de la verema i la collita de l’oliva. Us esperem amatents a descobrir la calidesa d’una terra de cultures que batega de nou amb força. Amb Terrer, la tardor ressona al Priorat.

Músiques de Terrer, cultura popular i turisme sostenible

El Festival Terrer arriba a la segona edició ampliant programació i un cartell de qualitat que consolida el projecte com un gran aparador cultural a la comarca. El festival suma enguany els suports destacats de Priorat Enoturisme, la DO Montsant i la DOQ Priorat; i manté el recolzament institucional per part del Consell Comarcal del Priorat, la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya i varis ajuntaments de la comarca. En aquesta segona edició el Festival Terrer combina concerts de música amb tastos de vi, visites a cellers i altres activitats gastronòmiques al llarg dels mesos de tardor.

S’assenta així una iniciativa que en moltes altres regions vitivinícoles ha esdevingut un aposta fonamental per a la promoció de l’enoturisme. La combinatòria de música, vi i paisatge s’ha demostrat que és una fórmula vàlida alhora de potenciar un territori i una marca. El Festival Terrer hi suma el concepte d’arquitectura i ho fa defensat el ric patrimoni renaixentista, modernista i avantguardista que atresora la comarca.

Roser Vernet, Presidenta de Prioritat (Candidatura Priorat, Montsant,  Siurana a la UNESCO), ens porta al origen del concepte: “La paraula TERRER, nom i adjectiu alhora, ens remet a la terra amb un ventall de matisos en el seu significat, que ens transmet la diversitat que aquesta terra nostra atresora. En aquest encreuament fet de diversitats múltiples i constants (geologia, climatologia, orografia, història, llengua, costums i sabers), s’assenta la candidatura del Priorat a la UNESCO, com a paisatge cultural agrícola.

El patrimoni immaterial és l’argamassa i la pàtina que lliga i fa solidàries totes i cadascuna de les peces de tota mena que el configuren el mosaic del Priorat. Benvingut sigui, doncs, un festival que aposta per les músiques que han sonat, sonen i ressonaran en aquest paisatge cultural frontera i frontissa que és el Priorat.“

 

Isabel Vilà presidenta de Priorat Enoturisme fa aquesta reflexió sobre el Festival:

“L’Associació Priorat Enoturisme està integrada per petits empresaris, homes i dones del territori i pels que hem estat seduïts per l’encant i la màgia del Priorat, del seu paisatge, del seu silenci i del patrimoni natural i cultural d’aquesta comarca. Per això no deixem passar ocasió per crear i donar suport a esdeveniments, com ara el Festival Terrer, i donar-los a conèixer aquí i més enllà de les nostres fronteres, perquè som dels que pensem que unint esforços arribem més lluny.

Com a membres de la Taula de Turisme Sostenible del Priorat, que integra i coordina iniciatives com la candidatura a Patrimoni de la Humanitat o la Carta Europea de Turisme Sostenible, treballem per construir, entre tots i totes, un model viable i respectuós de comarca, tant a nivell paisatgístic com econòmic.”

Més info a:

Contacte:

Festival Terrer

Priorat Enoturisme