Una visita quasi obligada per conèixer la història i els orígens de la comarca del Priorat. Els seus inicis es remunten al s.XII, quan de la Provença vingueren uns monjos cartoixans i fundaren, sota la protecció de Montsant, la primera cartoixa de la Península Ibèrica. Van escollir un paratge singular, protegit per la Serra Major de Montsant, on un pastor havia somiat àngels pujant al cel per una escala repenjada a la soca d’un pi, d’aquí el nom Escaladei o “escala de Déu”.
La Cartoixa va viure èpoques de gran esplendor. Durant set segles, els monjos van poblar els camps, construir molins i van difondre entre la gent de la comarca el conreu de la vinya. El Prior, d’aquí vé el nom de la comarca, era el batlle general dels pobles de la zona centre de l’actual Priorat, coincidint, aproximadament, amb els que estan avui en dia dins de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat.
Amb la desamortització de Mendizábal, l’any 1835, els monjos fugiren i l’esplendorosa cartoixa quedà en ruïnes, saquejada pels pagesos cansats de pagar delmes i submissió. Avui en dia es pot gaudir d’un recorregut comentat per l’exterior dels tres claustres, l’església i refectori, així com d’una cel·la reconstruïda amb tot detall.