La Denominació d’Origen Qualificada Priorat abasta un territori petit, que no arriba a les 20.000 ha, de les quals solament 1.600 ha estan plantades de vinya. L’orografia és molt accidentada, “cataclismàtica” en paraules de Josep Pla. Això fa que el conreu de la vinya sigui complicat, exigent i molt costós.
Les vinyes produeixen poc si es compara amb altres zones vinícoles. A canvi, però, ofereixen un raïm excepcional que, en mans dels seus apassionats vinaters, acaba convertint-se en uns vins reconeguts arreu pel seu marcat caràcter i la seva extraordinària complexitat.
En els baixos d’algunes cases centenàries de la DOQ Priorat s’hi poden trobar viticultors i enòlegs treballant per elaborar uns pocs milers d’ampolles. El vi prové de ceps plantats quan encara era pecat que les dones ensenyessin els colzes. Són ampolles que viatjaran a botigues de Nova York, de Zuric o de Ciutat del Cap…
Ben a prop, nous cellers i noves plantacions confirmen, dia a dia, l’aposta per aquest territori. El Priorat no és una terra fàcil, no regala res i, tanmateix, ha aconseguit seduir un bon grapat d’entusiastes enamorats del raïm que donen els sòls de llicorella. La DOQ Priorat bull de cellers, sempre prou petits, i malgrat les dificultats que comporta, un bon nombre s’ha preparat per rebre visitants i compartir allò que més els agrada, la passió pel vi i pel territori que li dóna vida.