Els nostres olis

Els olis de la comarca del Priorat, a la província de Tarragona, són uns dels més apreciats i reconeguts de Catalunya. Es tracten d’olis d’oliva verge extra, elaborats amb varietats autòctones com l’arbequina i la rojal. Aquests olis es caracteritzen per la seva aroma afruitada, el seu sabor dolç i suau, i el seu color verd daurat. Els olis del Priorat tenen una llarga tradició històrica i cultural, i formen part de la gastronomia típica de la zona, on s’utilitzen per a amanir amanides, verdures, carns o peixos. A més, els olis del Priorat compten amb una denominació d’origen protegida (DOP) des de l’any 2001, la qual cosa garanteix la seva qualitat i el seu origen.

OLIS DE LA COMARCA

Les característiques geològiques, terrenys calcaris, licorelles (pissarres oxidades) i granítics, així com les condicions extremes de temperatura (estius calorosos i hiverns freds) són factors que afavoreixen el cultiu de l’oliva i concedeixen als olis del Priorat unes característiques organoléptiques pròpies i diferenciades.

La varietat d’oliva més abundant és la arbequina, que va portar el Duc de Medinaceli a les nostres terres allà pel segle XVI. No obstant això, també es cultiven varietats com: farga, rojal, morrut i sevillenca. L’oli que es produeix en el Priorat transmet la intensitat pròpia d’aquest territori situat entre les comarques del Baix Camp, les Garrigues i les Terres de l’Ebre, adquirint característiques de totes elles però, alhora, amb una personalitat pròpia molt marcada. El resultat és una oli d’oliva verge extra de màxima qualitat que es troba emparat i protegit per la DOP Siurana.

La denominació d’oli d’oliva verge extra indica que és un producte natural, obtingut de la premsada de les olives mitjançant procediments físics, i, per tant, és el suc de l’oliva que conserva tota l’aroma i el sabor del fruit. La gran quantitat de premis obtinguts pels olis dels diferents productors de la comarca demostra la importància del treball ben fet en l’elaboració del producte, des del treball en la finca, passant per l’elaboració en el molí fins al consumidor, obtenint al final un petit tresor: l’oli del Priorat.

“Una comarca pobra on la gent ha lluitat, s’ha esforçat i ha reivindicat la dignitat d’un territori auster i amable.”