Els nostres vins

El Priorat és una comarca de la província de Tarragona, a Catalunya, que es caracteritza per la seva tradició vitivinícola i per la qualitat dels seus vins. Dins d’aquest territori hi podem trobar dues denominacions d’origen: la DOQ Priorat i la DO Montsant. Ambdues denominacions reflecteixen el caràcter d’una terra singular, marcat pel clima mediterrani, la seva orografia muntanyenca i els seus sòls de pissarra. Els vins del Priorat es distingeixen per la seva personalitat, la seva intensitat i la seva complexitat aromàtica, així com per la seva capacitat d’envelliment.

DOQ PRIORAT

La Denominació d’Origen Qualificada Priorat abasta un territori petit, que no arriba a les 20.000 ha, de les quals solament 1.600 ha estan plantades de vinya. L’orografia és molt accidentada, “cataclismàtica” en paraules de Josep Pla. Això fa que el conreu de la vinya sigui complicat, exigent i molt costós.

Les vinyes produeixen poc si es compara amb altres zones vinícoles. A canvi, però, ofereixen un raïm excepcional que, en mans dels seus apassionats vinaters, acaba convertint-se en uns vins reconeguts arreu pel seu marcat caràcter i la seva extraordinària complexitat.

En els baixos d’algunes cases centenàries de la DOQ Priorat s’hi poden trobar viticultors i enòlegs treballant per elaborar uns pocs milers d’ampolles. El vi prové de ceps plantats quan encara era pecat que les dones ensenyessin els colzes. Són ampolles que viatjaran a botigues de Nova York, de Zuric o de Ciutat del Cap…
Ben a prop, nous cellers i noves plantacions confirmen, dia a dia, l’aposta per aquest territori. El Priorat no és una terra fàcil, no regala res i, tanmateix, ha aconseguit seduir un bon grapat d’entusiastes enamorats del raïm que donen els sòls de llicorella. La DOQ Priorat bull de cellers, sempre prou petits, i malgrat les dificultats que comporta, un bon nombre s’ha preparat per rebre visitants i compartir allò que més els agrada, la passió pel vi i pel territori que li dóna vida.

DO MONTSANT

Els territoris de la DO Montsant el vi és sinònim de vida i d’esforç, de tenacitat i d’il·lusió. La importància del treball cooperatiu i el creixement del nombre de cellers en els darrers anys n’és una bona prova.

Aprofitant l’experiència dels més grans, una colla de viticultors i d’enòlegs molt joves ha aconseguit fer visible aquesta petita denominació en el context mundial del vi. En molt poc temps, els vins de la DO Montsant han sabut guanyar-se el respecte i l’admiració dels grans entesos arreu del planeta per la seva qualitat i la seva forta personalitat.

La DO Montsant ha sorprès tothom. Els vins parlen de dinamisme, d’una sàvia barreja d’experiència acumulada i de l’energia i de l’entusiasme que són capaços d’aportar les noves generacions d’agricultors i d’enòlegs. També parlen de compromís, de risc, de cooperació i de confiança per aconseguir, per exemple, que quasi tot un poble s’hipotequi per tirar endavant una cooperativa.

Pagesos units que conquereixen paladars i obren mercats als Estats Units, Alemanya, Holanda, Israel… Una bona mostra dels cellers i les cooperatives que han protagonitzat aquesta petita revolució obren les seves portes als visitants. Volen compartir els seus excel·lents vins, però, sobretot, fer-vos partícips de la seva aventura, de la seva aposta pel futur.

“El Priorat és sinònim de vins d’alta qualitat, plens de mineralitat, frescos i afruitats que no deixen indiferent a cap paladar.”