CELLERS

Celler Pasanau

Celler Pasanau és un petit celler familiar dedicat a l’elaboració de vins amb personalitat que mostren el caràcter de les vinyes de les quals provenen. Sòls de Llicorella i gres procedents de l’erosió de les roques conglomerades de la Serra de Montsant.

Busquen que cadascun dels seus vins expressi el terrer del qual prové.

 

Història

Durant segles la família ha conreat vinyes al Priorat. A la fi del segle XIX la Fil·loxera va arrasar amb totes les vinyes.

L’avi Joan Pasanau va recuperar les terres de la família i va plantar de nou les vinyes. En la dècada dels anys vuitanta el seu net Ricard, es va fer càrrec de les terres, adquirint altres propietats, introduint noves varietats i nous sistemes de cultiu.

En el temps transcorregut, el celler ha triplicat la seva producció inicial. En aquests moments es consolida la seva producció al voltant de les 40.000 ampolles anuals, de les quals el 80% es destina als principals mercats mundials.

 

Cultiu

A l’ésser un cultiu ecològic, el control de les males herbes es realitza amb utensilis mecànics i l’adobament amb productes orgànics.

Els fitosanitaris que utilitzem són sofre en pols i brou bordelès.

Utilitzen la mula per a les vinyes més velles i inaccessibles per als mitjans mecànics moderns.

S’efectua la poda d’hivern deixant dues gemmes i posteriorment la poda en verd.

 

Elaboració

El sistema utilitzat es basa en el mètode tradicional de la zona: maceració prefermentativa, arrencada de la fermentació pels seus propis llevats, ventilacions inicials, remuntatges diaris, control de temperatura que no ha de superar els 28º C i finalment el descubament a partir dels 20 dies (en alguns casos poden superar els 30).

Es persegueix la fermentació malolàctica (canvi que es produeix en el vi, quan l’agre àcid màlic es converteix en àcid làctic, més suau al tast) abans de l’arribada dels primers freds d’hivern. En aquesta estació els trasbalsos eliminen els primers sediments iniciant així el seu procés de clarificació.

Després d’un temps de criança en bótes de roure (varia el temps segons el tipus de vi) es procedeix a l’embotellament en el qual s’utilitza una filtració suau perquè així el vi mantingui les seves propietats.

En el moment de tast és aconsellable decantar els vins a més d’airejar-los per a despertar de nou totes les seves característiques.

Les vinyes estan formades en got o en espatllera amb poda guyot, encara que recentment alguns en got s’han reconvertit en espatllera pels seus avantatges fitosanitaris de cultiu.

 

C/ La Bassa s/n 43361, La Morera de Montsant
977827202
info@cellerpasanau.com
http://www.cellerpasanau.com/