L’oleoturisme és, juntament amb el vi, una de les branques principals de la nostra comarca, i també ho és de l’associació. L’or líquid forma part de la dieta mediterrània, jugant per tant un paper clau en la nostra alimentació. Com bé sabeu, a Priorat Enoturisme comptem amb diversos molins d’oli que elaboren els seus olis d’oliva verge extra, però… voleu conèixer algunes curiositats sobre aquest producte tan preuat?

Com que el saber no ocupa lloc, aquí us donem algunes dades interessants:

  1. La paraula oli en castellà, “aceite”, prové de l’àrab Az-zait, que significa suc d’oliva.
  2. Per aconseguir extreure 1 litre d’OOVE es necessiten uns 5 kg d’olives.
  3. Espanya, que té una superfície aproximada de 2,3 milions d’hectàrees dedicades al cultiu de l’oliva, és el productor més gran d’OOVE.
  4. En contradicció, encara que som el principal país productor, no som els que més oli d’oliva verge extra consumim. De fet, ens passa per davant països com Grècia.
  5. L’oli no perd les propietats quan es fa servir per cuinar (sotmès, per tant, a altes temperatures). Ara bé, escalfar-lo fa que s’evaporin alguns components nutritius i perd intensitat.
  6. Engreixa? En general, qualsevol greix, ja sigui animal o vegetal, aporta al nostre organisme la mateixa quantitat d’energia: 9 quilocalories per gram. Podem dir que només tenen un valor calòric inferior la margarina i la mantega.
  7. Els olis d’oliva de qualitat es detecten, abans de res, pel seu aroma. Aquest deu ser afruitat, intens o fresc.
  8. L’oli d’oliva s’embotella amb vidre opac per endarrerir el procés d’oxidació provocat per la llum. Per això, és fonamental que es conservi a una temperatura entre 15 i 20 graus.
  9. Com més nou sigui, millor. La veritat és que amb el temps es va perdent sabor, textura, olor i també qualitats nutricionals.
  10. Com passa amb els vins, cada plat marida bé amb un tipus d’oli. Per exemple, els olis d’oliva de fruita lleugera es recomanen per a peixos blancs, salses com la maionesa, pollastre, verdures i hortalisses i els olis d’oliva de fruita intens s’aconsellen per a peix blau, verdures com el bròquil, amanides o carns vermelles.