Servir-se una copa d’un bon vi és tot un plaer. Ara bé, s’han de tenir en compte molts aspectes per poder gaudir del seu consum. Saps a quina temperatura s’hauria de servir? Coneixes els diferents tipus de copes que hi ha i quan s’hauria de fer servir cadascuna d’elles? Sabries escollir el millor maridatge per a cada vi? Són molts els errors possibles a l’hora de servir el vi, així que avui resolem alguns dubtes amb aspectes a tenir en compte per servir el vi correctament!

En primer lloc, parlem de la copa. No és només un recipient on servir el vi, és també un instrument que ha de complir uns requisits concrets: ha de ser de vidre però el més fi possible, transparent i incolor, per poder distingir el color del vi. Han de ser d’una forma convexa amb vores cap a l’interior, per tal de retenir les aromes.

Pel que fa a la mida, ha de ser prou gran com per abocar-hi el vi suficient. Recordem que quan servim el vi l’ideal seria un terç de la copa, així podrem fer girar el vi en ella per alliberar els diferents aromes. També ens permetrà aixecar-la amb comoditat per observar el seu contingut a contrallum.

I quin tipus de vi se serveix en cada copa? El vi negre en una copa gran perquè necessiten una bona oxigenació, així que com més concentrat sigui el vi, més gran hauria de ser la copa. El vi blanc i rosat els pots servir en una copa mitjana per poder recollir les seves subtils aromes. I per als escumosos? La copa ha de ser llarga, alta i prima.

Parlem ara de la temperatura. Recordem que la temperatura pot afectar en l’olor i el sabor d’un vi. Quan se serveix a la seva temperatura ideal, viurem una millor experiència.

  • Blancs de bota amb cos: Lleugerament freds (10 – 13°C)
  • Blancs joves lleugers: Freds (7-10 °C)
  • Vins dolços: Ben freds (6 – 8 °C)
  • Vins escumosos: Ben freds (6-10 °C)
  • Negres joves lleugers: Lleugerament freds (13 °C)
  • Negres de criança i grans anyades amb cos: (15-18 °C)

 

I si tenim vins que passen anys, fins i tot dècades, tancats en ampolla? En aquest cas necessitaràs decantar el vi prèviament per dos motius: el primer és per alliberar el vi de sediments o dipòsits.  Aquest dipòsit és natural i es forma durant el procés d’envelliment dels bons vins negres.

El segon motiu és el de facilitar la respiració del vi per oxigenar-lo i alliberar-lo de possibles aromes concentrats i adquirits durant la seva estada a l’ampolla. Una altra opció per ajudar a oxigenar el vi, és la d’obrir l’ampolla un parell d’hores abans del seu consum.