Visitar el Priorat és sinònim de viatjar en el temps. És un territori ple d’història, on tots els seus racons han sigut testimonis del pas del temps i dels canvis de cada dècada. Comprendre’l significa visitar-lo i endinsar-se en ell a través del paisatge, tot allò que ens rodeja i la gent que hi habita generació rere generació. Reconstruint el passat podem fer una radiografia de la nostre terra.

 

El nostre territori va ser ocupat pels sarraïns fins al s.XII,. Actualment encara s’hi conserven vestigis d’aquelles èpoques com, per exemple, la fortalesa sarraïna de Siurana, en la qual s’hi han trobat les restes d’una de les mesquites més antigues de Catalunya. El rei Ramon Berenguer IV, que va iniciar la reconquista cristiana, per tal de difondre la nova fe va edificar esglésies i monestirs que a data d’avui es conserven i són visitables.

La Cartoixa d’Escaladei, fotografia propietat de L’escoleta, Baronia

 

Trobem també l’estil romànic impregnat en l’església de Siurana, del s. XII, com també trobem la Cartoixa de Santa Maria d’Escaladei, el monument més destacat de la comarca i actualment amb aires d’estil neoclàssic amb la seva posterior ampliació i reforma.

 

Al s. XVII s’aixeca el palau de la plaça de la Quartera (que actualment és el nostre ajuntament) amb la família noble Medinaceli, una de les places més boniques del Priorat, on al voltat es van ubicar residencies nobles, com per exemple la dels Azara, que actualment és la seu del Consell Comarcal del Priorat.

 

L’arribada de la industrialització a la comarca també va deixar petjada amb l’explotació minera de la conca del Siurana, amb el important complex miner-metal·lúrgic de Bellmunt. Ja en els inicis del s. XX, inspirats per les noves tendències avantguardistes i el moviment cooperativista, apareixen arquitectes rellevants com Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, que va projectar els cellers cooperatius de Falset i Cornudella de Montsant.

 

Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant