Les nits d’estiu al Priorat són sinònim de cels estrellats. Sopars a la Fresca és una invitació a gaudir de la bona gastronomia de la comarca, dels millors vins de la DOQ Priorat i la DO Montsant i de nits màgiques presidides per estrelles i planetes. Durant els mesos de juliol i agost fins a dotze restaurants del Priorat, socis de Priorat Enoturisme, obriran de nit regularment els seus establiments per servir menús de temporada acompanyats de vins de cellers propers.
break
A l’espera que la Generalitat declari el Montsant com la primera zona tranquil·la i de qualitat del cel nocturn, des de Priorat Enoturisme es vol oferir una activitat encaminada a consolidar aquest reconeixement. La baixa població i quasi nul·la industrialització del Priorat han permès que la contaminació lumínica sigui molt baixa, i que les nits, sobretot les d’estiu, estiguin sempre presidides per l’espectacle inigualable del cel estrellat.
Diferents restaurants de Falset, Gratallops, la Morera de Montsant, Torroja del Priorat i Poboleda oferiran aquest servei. Els restaurants que formen part de la campanya Sopars a la Fresca són: el Restaurant el Cairat, el Quinoa Restaurant, Mas Trucafort, l’Hotel-Hostal Sport, el Louts Priorat i  AJ Restaurant de Falset. Clos Figueras i La Boca del Llop de Gratallops, el Bar Únic i el Balcó del Priorat de la Morera de Montsant, el Camping Poboleda de Poboleda i Cal Joc de Torroja del Priorat.
Sopars a la Fresca vol oferir la possibilitat de gaudir de la gastronomia de la comarca i el clima refrescant de les nits d’estiu, acompanyats de l’espectacle astronòmic que ofereix el cel del Priorat en aquesta època de l’any. Cinc planetes, Urà, Mart, Júpiter, Saturn i Venus, un eclipsis de lluna i la tradicional pluja d’estrelles seran els protagonistes del cel d’aquest estiu.  La primera lluna plena de l’estiu serà el 20 de juliol, seguida per les del 18 d’agost i el 16 de setembre.

 

Al llarg de l’estació estiuenca es produirà un eclipsi de Lluna el mateix 16 de setembre. La pluja d’estrelles dels perseids es produirà cap al 12 d’agost. Per la seva part, les aquàrides es podran observar a partir del 30 de juliol. Pel que fa a les constel·lacions, durant l’estació estiuenca i al voltant de l’estrella polar, s’observaran Cassiopea, Cefeo, el Cigne, el Drac i les dues Ósses; d’est a sud i a oest es reconeixeran Pegàs, l’Àguila, la Corona Boreal i la Cabellera de Berenice. Les estrelles més brillants visibles en aquesta època l’any són les que constitueixen el “triangle de l’estiu”: Altair (a l’Àguila), Deneb (al Cigne) i Horta (a la Lira).

RESTAURANTS (HORARI TERRASSA I CONTACTE):

Falset
El CAIRAT – juliol ds & agost dv ds
Contacte: 620928618 / info@restaurantelcairat.com
QUINOA RESTAURANT – juliol & agost dv ds
Contacte: 977 83 04 31 / xeff@restaurantquinoa.com
MAS TRUCAFORT – juliol ds & agost dv ds
Contacte: 605943258 – 977830160  /  info@mastrucafort.com
HOTEL-HOSTAL SPORT – juliol & agost dl dm dc dj dv ds dg
Contacte: 638 08 71 89  /  info@hotelspriorat.com
LOTUS PRIORAT – juliol & agost dl dm dc dj dv ds dg
Contacte: 977831045 – 606683038 /  illot2010@gmail.com
AJ RESTAURANT – juliol & agost dl dm dj dv ds dg
Contacte: 636 71 60 71  /  ajfalset@gmail.com

Gratallops
CLOS FIGUERAS – juliol & agost dv ds
Contacte: 977 83 02 17  /  info@closfigueras.com
LA BOCA DEL LLOP – juliol & agost dl dm dc dj dv ds dg
Contacte: 977 83 95 02  /  hotel@cal-llop.com

La Morera del Montsant
BAR ÚNIC – juliol dv ds & agost dc dj dv ds
Contacte: 667 44 29 04 /  barlunic@gmail.com
BALCÓ DEL PRIORAT – agost ds
Contacte: 977 82 72 11

Poboleda
RESTAURANT CÀMPING POBOLEDA – juliol & agost dl dm dc dj dv ds dg
Contacte: 977 82 71 97 /  info@campingpoboleda.net
 
Torroja
CAL JOC – juliol & agost dl dm dc dj dv ds dg
Contacte: 977 83 91 82 /  info@caljoc.cat