Ets un amant de l’oli d’oliva verge extra (OOVE)? La veritat és que és un plaer gaudir-lo en cru: sucant-hi pa, per amanir… Però sabies que també és perfecte per cuinar? No només ajuda a potenciar el sabor dels aliments sinó que, a més, manté millor les seves propietats. Avui t’expliquem alguns errors habituals en el seu consum i/o conservació!

El primer que s’ha de tenir present són certes recomanacions a l’hora de fer servir l’oli per cuinar. Per exemple, haurà d’estar sempre a una temperatura inferior a 180 graus o l’oli es cremarà. Com evitar-ho? Un cop la paella estigui calenta, afegeix l’oli, no abans. D’altra banda, si vols fregir un aliment, hauràs de posar molt oli i submergir-lo completament si no vols que l’aliment et quedi molt oliós. Recorda, sempre en OOVE molt calent!

Sabeu quin és un dels errors més comuns? Tenir l’OOVE a prop dels fogons. Encara que sigui reutilitzat, per conservar-lo correctament ha d’estar allunyat d’olors i sabors que puguin influir en el seu sabor. Per tant, si entra en contacte amb els fums, l’oli s’anirà fent malbé. Si ets d’aquelles persones que compra garrafes d’oli, recorda tenir present aquesta recomanació per garantir que no perdi el seu sabor, aroma i qualitats.

Un altre dels errors més habituals és no guardar bé l’oli. La millor opció és un lloc fresc i fosc. La temperatura ideal és entre 18 i 24 graus. L’exposició directa a la llum solar pot afectar negativament en la composició del producte. A mesura que va passant el temps, l’oli es va oxidant i agafant un gust ranci, així que és recomanable no esgotar la data de consum preferent.

A l’hora de consumir l’OOVE és important també conèixer els seus colors per saber què vol dir cadascun d’ells. En cap cas t’ha de servir per jutjar-ne la seva qualitat! L’oli pot variar entre el verd, el taronja i el groc en funció del grau de maduració de l’oliva en el moment de la recollida i el premsat. Quan l’oliva és més verda, conté més clorofil·la i feofitines; quan les olives van madurant, augmenten els carotens i xantofil·les responsables del color groc.

Per últim, una acció molt habitual, i molt perjudicial per al medi ambient, és llençar l’oli d’oliva verge extra sobrant per l’aigüera. És més, s’estima que dos terços d’aquests residus acaben a les clavegueres. Sabries dir com de contaminant és un litre d’oli? Aquí va la xifra: un litre d’oli pot arribar a contaminar fins a mil litres d’aigua! A les depuradores els és molt complicat separar-lo, així que l’efecte mediambiental és més que evident!

També afecta les canonades de casa teva! L’oli tendeix a adherir-s’hi i es va solidificant, provocant una obstrucció a mesura que va passant el temps. Com evitar-ho? La millor manera és anar emmagatzemant l’oli en un recipient gran i portar-ho de tant en tant a la deixalleria més propera perquè ells procedeixen al seu reciclatge.

Com veus, són petits hàbits que s’han de tenir en compte tant per garantir que estàs consumint l’OOVE en les millors condicions, com també per aportar el teu granet de sorra a nivell mediambiental. I tu, ja compleixes amb totes aquestes bones pràctiques?