La gastronomia del Priorat és incomparable per la gran varietat d’estils que hi conviuen: cuina tradicional, creativa, de fusió, etc. Apropar-se al Priorat és sinònim de descobrir plats típics i representatius, com la truita amb suc o la clotxa. De fet, és habitual veure com molts dels restaurants de la comarca, per no dir la majoria, serveixen aquests plats als seus clients. Sense oblidar els plats de temporada, com poden ser els calçots, perfectes per gaudir amb vins de les dues DO de la comarca: Priorat i Montsant.

Els restaurants elaboren els seus plats amb productes de km. 0, no només per ser productes de qualitat sinó perquè, d’aquesta manera, contribueixen amb els principis de sostenibilitat i presa de consciència dels valors del territori. Avui us portem alguns d’aquests dinars tradicionals per anar obrint boca!  

El primer d’ells és la truita amb suc, un plat de cuina pobra. S’elabora escalfant la truita en un suc calent que es feia al camp. La versió més estesa conté espinacs, fesols i bacallà i s’acostumava a menjar sobretot durant la Setmana Santa, quan no es podia menjar carn. Degustar la truita amb suc és degustar la història de la comarca. 

Com dèiem, són molts els restaurants on podeu trobar aquest plat típic. Un d’ells és el restaurant La Morera, situat a la Morera de Montsant, on encara mantenen la tradició i és precisament durant els dies festius de Setmana Santa quan inclouen aquest plat en el seu menú especial. 

Restaurant La Morera.

Passem a descobrir ara la cotxa, típica de les Terres de l’Ebre, però estesa també al Priorat. Per a tot aquell que no sàpiga ben bé què conté la clotxa: és una mena d’entrepà fet amb un pa rodó buidat de molla i omplert d’arengades, cebes, tomàquet i alls escalivats. Els pagesos es preparaven aquest menjar per anar a treballar al camp. Si voleu tastar aquest plat, us recomanem encarregar-la a l’Hotel Hostal Sport de Falset per gaudir-la entre vinyes o al jardí privat del saló Prior.  

Hotel Hostal L’Sport de Falset.

I acabem amb un producte de temporada, perfecte per a aquests mesos de l’any: els calçots. El seu consum s’allarga durant els mesos de gener, febrer i març, tot i que darrerament s’han anat estirant les calçotades fins al mes d’abril. Al restaurant El Cairat, situat a Falset, preparen un menú especial de calçotada que no deixarà indiferent a ningú!

Restaurant El Cairat.

Aquestes són només algunes de les opcions que el Priorat posa a la teva disposició, però n’hi ha moltes més que t’animem a descobrir per tu mateix/a. Quan tot això passi, i tinguem llibertat per descobrir territori, vine a trobar-te amb els sabors del Priorat, rescatar-ne la part més tradicional i cultural i gaudir-la al màxim! Bon profit!