La Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) és una iniciativa que pretén promoure el desenvolupament del turisme en clau de sostenibilitat als espais protegits. En el cas del Priorat, l’espai protegit és el Parc Natural de Montsant, el qual es compromet, juntament amb altres entitats, organitzacions i empreses de la comarca, en portar a la pràctica una estratègia local a favor del turisme sostenible, respectuós amb l’entorn.

La Neus Miró, directora del Parc Natural de Montsant, creu que la «CETS és un dels potencials que té un Parc Natural i en una comarca com el Priorat, on s’està treballant per la preservació del paisatge i la sostenibilitat, l’acreditació seria un reconeixement més a la feina ben feta». Priorat Enoturisme és una de les entitats que forma part del grup de treball de la CETS i que adquireix aquest compromís pel desenvolupament del turisme sostenible.

El procés per aconseguir l’acreditació de la CETS

Des del Parc Natural de Montsant, quan es va començar a treballar amb la CETS, es va plantejar que «tenint en compte la situació de la comarca, fer una carta pels nou municipis que formen part del Parc no tenia sentit, ja que diferents entitats del Priorat estàvem treballant per uns objectius de sostenibilitat i preservació comuns, com és la Carta del Paisatge o la Candidatura a la UNESCO de PRIORITAT, i per això vam proposar incloure els vint-i-tres municipis de la comarca» explica la coordinadora del Parc Natural de Montsant.

Per aconseguir l’acreditació de la CETS, s’ha de realitzar un procés, dividit en diferents fases. «Necessitàvem finançament, suport institucional per poder desenvolupar el projecte i definir un grup de treball per començar a treballar conjuntament» afirma Neus Miró. El grup de treball es va definir tenint en compte les entitats que treballen per la comarca com són el Consell Comarcal del Priorat, la DOQ Priorat, la DO Montsant, la Mancomunitat de Municipis del Parc Natural de Montsant, l’Associació d’Oleïcultors del Priorat, Prioritat, Priorat Enoturisme, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, el Consorci Leader Priorat-Baix Camp, el Consorci de la Serra de Llaberia, la Diputació de Tarragona i la URV.

La primera fase s’ha basat a elaborar una diagnosi del territori, definir l’estratègia i elaborar un pla d’acció. «També es va crear un fòrum permanent obert a tota la gent de la comarca i vam fer taules de participació per discutir els documents que s’anaven elaborant» explica la Neus Miró. Aquesta primera fase va culminar al desembre del 2015 amb la presentació de la Candidatura a Brussel·les. La directora del Parc Natural de Montsant fa una valoració positiva d’aquesta experiència: «el més important d’aquest projecte és que ens ha ensenyat a treballar conjuntament i a sumar sinergies, hem aconseguit molta implicació».

El pròxim pas és l’auditoria d’acreditació. «A l’abril rebrem la visita d’un auditor que vindrà amb un calendari d’actuacions i visites programades per amarar-se del territori i serà aquí quan nosaltres haurem de posar en valor i ensenyar les particularitats de la nostra comarca» exposa Neus Miró. La resposta sobre l’avaluació de l’auditor arribarà a la tardor, sobre el mes de setembre, i és quan se sabrà si es concedeix l’acreditació de la CETS.

En cas de rebre l’acreditació, el procés continua. «La CETS és com el camí que fem cada dia, té una continuïtat i és un treball constant» afirma la directora del Parc. La segona fase es basaria en la formació i avaluació «de tots aquells establiments, allotjaments, restaurants, cellers… interessats a estar acreditats i rebre aquest reconeixement a la seva empresa». Per tenir l’acreditació, la CETS demana que «les empreses formin part del grup de treball o del fòrum de participació, és a dir, una mostra de la implicació amb el projecte».

L’equilibri entre la sostenibilitat i la dinamització econòmica

«La sostenibilitat al Priorat s’ha de plantejar com una condició que es fonamenta en els factors ambientals i la dinamització econòmica no ha d’anar en cap cas en detriment a les qüestions ambientals i socials». Es tracta de «valorar i sentir-nos orgullosos del que tenim i no anar a buscar coses que no són reals del nostre territori. Fer compatible la sostenibilitat i la dinamització, és entendre que es poden fer moltes coses però que s’ha de mirar com les fem» explica la Neus Miró. El Parc Natural de Montsant és i vol ser «un element de dinamització del territori i al llarg d’aquests anys hem intentat apostar per totes les vessants: l’esportiva, l’espiritual i mística i la cultural, treballant també per la preservació de la flora i fauna».

«La CETS s’ha d’entendre com una eina de treball de continuïtat, que va més enllà del sector turístic, perquè també posa en valor el producte local, de proximitat, i per tant, el pagès. Amb els estudis que tenim al Parc sobre biodiversitat, flora i fauna, el que tenim clar és que «a les zones que hi ha agricultura, l’augment de la biodiversitat és molt més potent, per això és important conservar la pagesia i també el mosaic agroforestal diversificat: on hi hagi avellaners, ametllers, horta, vinya, oliveres…etc» explica la Neus Miró.

Una de les tasques realitzades pel grup de treball de la CETS però que s’ha de continuar treballant és amb la difusió del projecte. «Hem fet diverses xerrades informatives, perquè és important que la gent del territori sàpiga què és la CETS, què vol dir i què comporta. Un procés de conscienciació necessari per unir esforços i treballar conjuntament cap a un model de sostenibilitat propi», conclou Neus Miró, directora del Parc Natural de Montsant.