Ara que comença a arribar el bon temps i que tenim la primavera pràcticament a tocar, el que ve més de gust és sortir a caminar, conèixer nous racons i gaudir de la natura. Si, a més, t’agrada endinsar-te pels camins que seguien els pagesos anys enrere, el post d’avui és per a tu. Coneixes la Ruta de l’Oli i el Vi? T’animem a acompanyar-nos en aquesta aventura!

El primer dubte que et pot sorgir és: què té d’especial aquesta ruta? Fàcil: la gran diversitat d’activitats que pots fer a la vegada, mentre camines. La Ruta de l’Oli i el Vi al Priorat compagina una oferta de cellers visitables de la DO Montsant i de la DOQ Priorat amb molins d’oli. Per tant, no només estaràs fent una ruta per la comarca en contacte amb la natura sinó que, a més, estaràs fent enoturisme i oleoturisme. Oi que és increïble? 

Durant la ruta, trobaràs cellers disposats a compartir amb tu excel·lents vins i fer-te partícip de la seva manera d’entendre el terrer. Visitaràs molins d’oli centenaris i podràs conèixer tant el procés d’elaboració com les característiques del millor oli d’oliva verge extra.

No tindràs temps per a avorrir-te perquè s’han recuperat fins a 11 km de camins carreters abandonats i s’han senyalitzat convenientment! Els camins que trobaràs encara amaguen històries de l’esforç i la lluita pel territori mantenint intacta la seva essència original. 

Les Rutes de l’Oli i el Vi no estan pensades únicament per als amants del senderisme i l’excursionisme, sinó que és una activitat dirigida especialment als amants del vi i del paisatge que vulguin conèixer millor la comarca. Són camins de baixa dificultat, així que són perfectes per a totes les edats i per a tot tipus de persona sense importar la seva condició física.

Imatge de EL BROGIT

Pots començar la teva excursió a Falset, capital de la comarca, i dirigir-te cap al sud, fent 3 km fins a Marçà i continuar gairebé 4 km més fins a Capçanes, o bé pots anar en direcció nord caminant 10 km fins a Porrera. Si t’agrada caminar i vols fer la teva ruta més llarga, t’animem a seguir fins a Cornudella de Montsant, uns 13 km més. 

Si en comptes de començar a Falset prefereixes començar a La Vilella Baixa, les combinacions augmenten! Pots anar en direcció a Cabacés (6 km), La Vilella Alta (3,1 km), Gratallops (5 km) o Escaladei (4,8 km). Des d’allà parteixen altres rutes per tal que puguis continuar explorant.

Com es pot veure en el mapa que et deixem a continuació, i que pots descarregar des d’aquí, la Ruta del Vi i l’Oli passa per molts dels pobles de  la comarca, trobant pel camí multitud de cellers, allotjaments, vinateries, restaurants, molins i empreses d’activitats.

Mapa de rutes per la comarca

A banda d’aquestes rutes concretes d’oli i vi, tens a la teva disposició una gran varietat de camins que es poden fer a peu o en bicicleta i que connecten tota la comarca, passant per llocs d’interès com la Cartoixa de Scala Dei o el Museu Mines de Bellmunt, entre altres. T’animes?