S’ha parlat molt sobre l’oli d’oliva verge extra. Sobre ell hi ha infinitat de rumors, prejudicis, mentides, veritats a mitges… Avui enumerem alguns dels mites que encara existeixen sobre l’OOVE amb la finalitat de desmentir o aportar els matisos necessaris. Segur que hauràs sentit a parlar d’alguns d’ells!


L’acidesa determina el gust de l’oli.

Fals. L’acidesa només es pot determinar en un laboratori, mai en un tast. El que indica és la quantitat d’àcids grassos lliures que hi ha a l’oli, i que no té gust. L’oli contingut en l’oliva sana que està en l’arbre té un 0% d’acidesa lliure.

La presència d’àcids grassos lliures és, per tant, una anomalia resultant del mal estat dels fruits, d’un mal tractament o d’una mala conservació. Un índex d’acidesa molt baix es correspon a un oli d’alta qualitat.

IMATGE DE MIRÓ CUBELLS (SOCI DE PRIORAT ENOTURISME)


L’oli d’oliva verge extra és recomanable només per al seu ús en cru o per amanir.

De nou, això és fals. També es fa servir per a fregir. De fet, és el millor, perquè té un “punt de fum” molt elevat que permet escalfar molt més que altres tipus de greixos sense que es deteriori, perdi les seves qualitats o produeixi substàncies tòxiques. A més, transfereix les seves propietats als aliments.


L’oli d’oliva verge extra sense filtrar (en branca) és més sa.

L’OOVE, mitjançant el filtrat, manté intactes els seus atributs positius durant més temps, ja que les restes d’impureses i d’humitat presents en l’OOVE sense filtrar poden produir fermentacions que deteriorin la qualitat del producte de forma accelerada.

L’oli d’oliva verge extra sense filtrar és més saborós.
Encara que s’associen a sabors més intensos, en general són el tipus d’oliva, el moment de la seva recollida i un correcte procés d’elaboració els que determinen la intensitat de l’olor i sabor de l’oli d’oliva verge extra.

IMATGE DE PRIORDEI (SOCI DE PRIORAT ENOTURISME)

Els olis de llavors engreixen menys.
Tots els olis engreixen el mateix (9 kcal/gr). L’oli d’oliva és el greix més saludable que podem prendre, tot i que evidentment cal prendre-ho amb mesura i sense abusar-ne. La recomanació oficial és prendre uns 40 ml d’oli d’oliva verge extra a el dia.

Si multipliquem aquests 40 ml/dia pels 365 dies de l’any, obtenim que una persona adulta hauria de consumir a l’any uns 15 litres d’oli d’oliva verge extra.