Si una cosa estem aprenent amb el confinament és que, quan tot això passi -que passarà-, agafarem amb ganes tot allò que ens ha quedat pendent de fer. Una de les activitats que molts de nosaltres estem desitjant recuperar és l’enoturisme. I sí, avui volem fer-vos dentetes precisament amb aquest tipus de turisme, així que si mai heu sentit especial interès en visitar cellers o tastar els seus vins, avui us donem més arguments per incrementar el desig de descobrir tots els racons del nostre territori. Preneu nota!

Moltes persones, en sentir parlar de l’enoturisme, ho redueixen únicament al tast de vi i la visita a un celler. Res més lluny de la realitat! L’enoturisme permet una experiència 360º, una descoberta del territori a través d’un dels productes que millor condensa el paisatge, la tradició i la cultura d’un indret. Parlem d’ un “pack” incomparable: cultura, gastronomia i història.

Així que… imagina. Arribes a casa després d’una setmana de molta feina, amb tot el cap de setmana per davant. Hi pot haver un temps més valuós? És moment de desconnectar i sortir de la rutina diària. I si apostes per una escapada enoturística? Podràs reservar tota l’experiència des de casa, de manera ràpida i senzilla. I si tens nens… Cap problema! Escapa’t amb tota la família i compartiu temps i experiències. Les vinyes són espais naturals, on respirar aire fresc i on els més petits gaudiran del paisatge i aprendran al mateix temps. Molts cellers fins i tot ofereixen activitats per a ells.

Descobrir un territori és també descobrir la seva tradició gastronòmica. De tots és sabut que una de les millors formes de gaudir d’un bon vi és maridar-lo amb els plats adequats. Al Priorat trobaràs vins autèntics que, juntament amb grans productes de la terra, et permetran gaudir de maridatges únics.

Mas Trucafort

En la nostra recerca de vi, productes de proximitat, gastronomia, paisatge, vinyes i cellers, ens permetem escapar del frenètic ritme de la ciutat i conciliar-nos amb l’entorn.

Necessites més motius? Hom diu que el vi incrementa la felicitat. Hi ha estudis que afirmen que el consum de vi fa que el nostre cervell generi endorfines. Així que si gaudeixes del vi (sempre amb moderació!) estaràs contribuint a la teva pròpia felicitat, reduiràs estrès i, a més, encomanaràs el teu estat d’ànim a tots els que t’envolten.

Fer enoturisme, a més, és del tot compatible amb fer activitats esportives. Si organitzes una escapada de cap de setmana et pots plantejar fer diferents activitats aprofitant l’entorn privilegiat que envolta als cellers: organitzar una ruta de trekking, una cursa entre vinyes, llogar BTT…

L’enoturisme al Priorat va de la mà de l’oleoturisme. Gaudiràs d’una experiència única assistint a tastos d’oli on aprendràs a distingir les diferents varietats. Depenent del moment de l’any, a més, tindràs l’oportunitat de degustar el primer oli de la temporada o, fins i tot, participar en la recollida manual de l’oliva arbequina utilitzant les diferents tècniques de recol·lecció emprades pels agricultors locals en la collita.

Miró Cubells.

I si ets dels que pensen molt en la butxaca, un darrer motiu: aquest tipus d’activitats permeten adaptar-se a cada persona i pressupost. Pensa tot allò que podries fer simplement amb el cost del viatge de cap de setmana a una gran capital: visitar un celler, tastar vins, allotjar-te en un establiment amb història, tastar la gastronomia local, activitats a l’aire lliure… Tu tries!