El Priorat és un territori per descobrir sense presses. La Ruta del Vi de Priorat Terroir et convida a viatjar per la comarca de la mà dels pagesos, enòlegs i viticultors que obren les portes del seus cellers perquè coneguis les particularitats que s’amaguen darrere els seus vins i descobreixis l’essència del Priorat. El passaport Priorat Terroir et permet navegar i aprofundir en les interioritats del vi a través de dotze visites en dotze cellers, membres de les dues denominacions, la DOQ Priorat i la DO Montsant.

 

Què és Priorat Terroir?

Priorat Terroir és una carta de navegació, personal i intransferible, que et permet recórrer la comarca a través de dotze cellers. Una ruta per conèixer de primera mà la filosofia i les petites històries que s’amaguen darrere de cada vi del Priorat.

Cada celler, segella el passaport després de la visita, i aquell qui completi la ruta, abans de l’abril del 2017, s’emporta d’obsequi 12 ampolles de vi, una de cada celler, com a premi per la seva fidelitat al Priorat.

Aquest hivern, si t’escapes dues nits a la nostra comarca et regalem aquest passaport a la Ruta del Vi del Priorat, amb 12 visites i 12 ampolles per seguir gaudint-nos a casa. Fes la teva reserva!

 

Qui hi ha darrere?

Celler de Capçanes: “ Capçanes és el nom d’un poble i de la seva cooperativa. El nostre vi pertany a la D.O. Montsant. Al celler de Capçanes vivim amb orgull l’harmonia entre la tradició catòlica amb la comunitat jueva, que l’any 1995 va decidir vinificar en aquest celler un dels millors vins Kosher del món”.

Celler Masroig: “ El Celler Masroig és un dels cellers més històrics de la comarca del Priorat, fundat l’any 1917. Des d’aleshores, hem estat elaborant vins sense interrupció. El Celler el Masroig és l’ànima del poble, una vila de gent pagesa i senzilla que s’esforça constantment perquè el fruit del seu treball sigui reconegut arreu del món.”

Cooperativa Falset-Marçà: “Des del vermut als rancis, passant per una gama molt àmplia de vins, també fem divulgació de la nostra història amb les visites teatralitzades que oferim al nostre celler, joia modernista de Cèsar Martinell”

Torres Priorat: “Des de 1996, el celler Torres va apostar pel Priorat i va adquirir vinyes a Porrera i El Lloar. El paisatge d’aquesta comarca és realment excepcional i singular i la climatologia i el sòl fan que el vi elaborat aquí sigui únic al món. Torres Priorat comercialitza dos vins sota la DOQ Priorat.”

Vinícola del Priorat: “Els nostres vins amb DOQ Priorat són fruit de la conjunció entre el clima, la llicorella, els costers de vinya vella i la gent, fent possible el trasllat d’un tros de Priorat a la copa.”

Clos Figueras: “El 1997, Charlotte i Cristopher Cannan van comprar Clos Figueras, una finca de 18 hectàrees al nord de Gratallops, al bell mig de la DOQ Priorat. La vinificació i la criança dels nostres vins la fem al petit celler de Gratallops.”

Saó del Coster: “Saó del Coster és el projecte vinícola d’un grup d’amics suïssos apassionats amb el Priorat i els seus vins que es va iniciar en 2004. Apostem per un celler responsable, compromés amb el territori i en ple procés d’adaptació als principis de la biodinàmica.”

Buil&Giné: “Al celler Buil&Giné, situat al costat del poble de Gratallops, fem vins d’alta qualitat des de l’any 1997. Elaborem vins a les dues denominacions de la comarca, la DOQ Priorat i la DO Montsant.”

Cellers Scala Dei: “Els orígens de Cellers Scala Dei daten del segle XIX quan, arran de la desamortització de Mendizábal, les famílies dels actuals propietaris van adquirir les terres de la cartoixa de Scala Dei i es convertiren en els pioners de l’embotellat de vi al Priorat.”

Celler Joan Ametller: “Una comarca, dues DO’s. Dotze cellers que obren les seves portes per descobrir que el que ens fa diferents és el que ens uneix. Això i molt més és Priorat Terroir”.

El celler Joan Ametller se situa en un entorn singular i de gran bellesa a l’abric de la Serra de Montsant, sens dubte un lloc ideal per delectar-se, allunyat de sorolls i presses, en la terra i el vi.

Burgos Porta: “Som una empresa familiar de tradició vinícola que es remunta a principis del segle XIX. L’actual generació vam crear aquest celler de vins ecològics a l’antic Mas Sinén, del segle XVII, una construcció de pedra envoltada per les vinyes de la familia”.

Sangenís i Vaqué: “Sangenís i Vaqué som un celler familiar que va sorgir l’any 1978. Les nostres vinyes es troben al terme de Porrera i en l’elaboració dels nostres vins sempre mantenim l’equilibri entre les noves tendències vinícoles i tradició.”

 

Una comarca, dues denominacions: la DO Montsant i la DOQ Priorat

El Priorat és una comarca petita, amb prop de 10.000 habitants i poc més de 496 Km2. Es caracteritza pel relleu accidentat, una orografia complicada i un paisatge agrícola de muntanya mediterrània. Una de les particularitats de la nostra comarca és que compta amb dues denominacions d’origen: la DOQ Priorat i la DO Montsant, cadascuna amb unes característiques marcades i un gust propi, que les fan especials i autèntiques.

 

La DO Montsant

La DO Montsant, creada l’any 2001, ocupa 1.900 hectàrees i una producció global de 5 milions d’ampolles. S’estén per 16 municipis amb una orografia variada, accidentada i abrupta, tot i que més suau en algunes zones, especialment cap al sud.

Els vins

* Els vins negres són els més comuns a la DO Montsant, i la garnatxa i la carinyena les varietats negres històriques del territorio La garnatxa té un perfil aromàtic molt sensual, de gran complexitat i produeix vins ben estructurats. La carinyena, és aromàticament molt intensa i produeix vins de grau moderat i amb bona acidesa.

El sòl

* La DO Montsant té un ric mosaic de terres. S’hi poden trovar sòls calcaris, sòls granítics i sòls pissarrosos.

 

La DOQ Priorat

La Denominació d’Origen Qualificada Priorat està formada majoritàriament per cellers familiars i per cooperatives i empreses que formen part dels municipis de Bellmunt del Priorat, Gratallops, el Lloar, Masos de Falset, la Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Scala Dei, Solanes del Molar, la Vilella Alta i la Vilella Baixa. La DOQ Priorat forma una unitat paisatgísitca compacta i ben definida.

Els vins:

* Les varietats més cultivades són les negres, amb la garnatxa i la carinyena o samsó com a varietats autòctones més destacades. Són les estrelles d’un selecte ventall de varietats.

El sòl

* Els sòls són poc profunds i tenen un baix contingut de matèria orgànica. Formats majoritàriament per la disgregació de les pissarres, conegudes com llicorella. L’orografia d’aquesta zona és complicada i fa que la vinya s’hagi de conrear en costers de pendents molt pronunciades.

Descobreix el Priorat, sense presses, a través de 12 cellers, 12 vins i dues nits en un dels nostres allotjaments. Fes la teva reserva!