Ara que els dies ja comencen a ser més freds, és el moment perfecte de l’any per sortir a fer excursions i a descobrir racons del Priorat. És més! Caminar 20 minuts diàriament és molt bo per a la salut i ens ajuda a reduir l’estrès i a carregar piles. Què et sembla fer un llistat amb rutes increïbles on fer senderisme al Priorat?

Com ja deus saber, la nostra comarca compta amb espais naturals protegits per als amants de l’excursionisme. Un d’ells és el Parc Natural de la Serra de Montsant, un massís compacte, on gran part d’ell està emmurallat per cingleres i conglomerats oligocènics. És un espai singular, silenciós, tranquil i únic on estar en contacte amb la natura.

Com accedir-hi? Ho podràs fer a peu des de qualsevol punt tenint present, això sí, que hi ha diferents nivells de dificultat. Si recorrem la Serra de dalt a baix, ens trobarem llocs emblemàtics com el Toll de l’Ou, les ermites de Montsant, i el Congost de Fraguerau, entre d’altres.

Al Priorat comptem també amb La Serra de Llaberia, un conjunt muntanyós situat entre les comarques del Priorat, Ribera d’Ebre i el Baix Camp. Està formada per la Serra de Llaberia, la Serra de Montalt i la Mola de Colldejou. Aquest espai natural compta amb gran diversitat de senders, de nou, per a diferents dificultats, i també amb cingleres i barrancs que et permetran gaudir al màxim de l’entorn i de les increïbles vistes que aquí s’hi troben.

Si ets d’aquelles persones que prefereixen descobrir petits indrets, també et proposem rutes més curtes. Pren nota! Un cop visitada la Cartoixa d’Scala Dei -visita obligada per a tots aquells que vulguin conèixer els orígens del Priorat-, pots fer una passejada pels voltants, sota l’imponent Serra Major del  Montsant. Si segueixes les indicacions del GR que surt a l’esquerra de la Cartoixa, direcció nord, trobaràs un pal indicador que et portarà a La Pietat.

La Pietat és l’antiga casa de repòs dels monjos cartoixans i forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Tot i que per dins està esfondrat, l’edifici sí que conserva l’estructura exterior i està envoltada de bosc. És, sens dubte, un espai tranquil i molt espiritual que et transportarà a temps passats, alhora que podràs gaudir d’un espai agradable on fer una passejada cultural.

A Porrera podreu gaudir de l’Ermita de Sant Antoni. Està situada a dalt d’un turó i és un gran mirador on gaudir d’unes vistes a tot el municipi i també a les vinyes que l’envolten. Va ser construïda l’any 1610 i es va restaurar més endavant, l’any 1773. Per arribar es pot fer caminant o en cotxe, ja que la ruta està asfaltada, però el camí es mereix una passejada. A més, al costat de l’ermita, hi ha una zona de pícnic on poder gaudir d’un dinar amb tota la família o amics.

I acabem el post d’avui parlant-vos del Pont de Cavaloca, patrimoni de pedra seca. Està a l’antic camí ral que unia els municipis de la Vilella Baixa i Cabacés, dins el Parc Natural de Montsant. És un antic pont medieval singular, que es troba en perfecte estat, i creua el Barranc de Cavaloca. Des de la Vilella Baixa, s’hi pot accedir per un sender senyalitzat. Seguint el camí, podreu contemplar el paisatge d’oliveres i els imponents marges de pedra seca, característics de la zona.