Si fa uns dies us avançàvem que ha començat la campanya de verema al Priorat, avui entrem més en detall! Quines varietats s’estan veremant primer? Fins quan s’allargarà? Com es preveu? Us ho expliquem!

Com sabeu, el Priorat compta amb dues denominacions d’origen: la DOQ Priorat i la DO Montsant. En el primer cas, la verema s’allargarà durant els propers quaranta dies. En el cas de la DO Montsant, tot i que a la zona sud va arrencar la verema durant la segona quinzena d’agost -tradicionalment més càlida-, de moment a la zona nord encara no ha arribat la verema. De fet, la DO Montsant és molt diversa, també climàticament, i és per aquest motiu que la verema s’allarga en algunes zones fins a finals d’octubre.

Pel que fa a les varietats de raïm, s’ha començat amb les més primerenques com ara el syrah, el merlot, el viognier o la garnatxa blanca. S’espera poder començar amb la resta de varietats durant les properes setmanes.

Es preveu una campanya de molt bona qualitat. Totes dues DO coincideixen en què el temporal Filomena de principis d’any va incrementar la reserva d’aigua i això ha permès garantir una bona collita a les vinyes. La primavera ha estat més seca de l’habitual però s’ha compensat amb les pluges d’aquest estiu, caracteritzat a més per unes temperatures més moderades en comparació amb altres anys.

Aquests factors han ajudat al raïm a madurar més lentament i arribar a la verema en condicions òptimes. No obstant això, les pluges de principis de setembre, van accelerar una mica la verema en aquelles zones en què es van registrar pluges més intenses.

Pel que fa a la quantitat, la DOQ Priorat espera poder recuperar la normalitat en la producció; després que durant els anys 2019 i 2020 es registressin pèrdues superiors al 30%, a causa d’una onada de calor i del míldiu, respectivament.

A la DOQ Priorat es cultiven – a data 31 de desembre del 2020- 2.088 hectàrees de vinya, de les quals 2.065 es troben en producció. Un 93% de les hectàrees de vinya corresponen a les varietats de raïm negre; mentre que un 7% de la producció són varietats de raïm blancs.

D’altra banda, la DO Montsant preveu una verema que s’aproximi als 7,5 milions de quilos de raïm. Això suposaria, també, tornar a situar-se en la mitjana de producció de la DO després de dos anys de baixada a conseqüència d’una gran sequera (2019) i la greu afectació de míldiu de la passada campanya.