Després de superar el curs de formació organitzat els mesos d’octubre i novembre, 15 nous establiments turístics han aconseguit aquesta certificació
S’afegeixen als 20 establiments acreditats l’any passat, amb l’objectiu que els professionals vinculats amb activitats turístiques ofereixin una informació de qualitat sobre els recursos naturals, culturals i paisatgístics dels dos espais protegits
Una quinzena d’establiments turístics del Priorat han obtingut avui el certificat que els acredita com a nou Punt d’Informació del Parc Natural de Montsant i de l’Espai d’Interès Natural (EIN) Serra de Llaberia. Després de superar un curs teòric i pràctic de 40 hores durant els mesos d’octubre i novembre, en total 20 professionals de 15 establiment han obtingut aquest reconeixement.
D’aquests, 8 són establiments adherits a Priorat Enoturisme. En concret, els punts següents:
·       Celler Perinet (La Morera de Montsant)
·       Apartaments turístics L’Escoleta (Falset)
·       Restaurant El Cairat (Falset)
·       Restaurant Cal Joc (Torroja del Priorat)
·       Agència Travel Priorat (Falset)
·       Cooperativa Vinícola del Priorat (Gratallops)
·       Hotel Secrets Priorat (Falset)
·       Refugi de la Morera de Montsant (FEEC)
L’acreditació avala l’obtenció dels coneixements necessaris sobre els recursos naturals, culturals i paisatgístics per oferir a visitants i turistes una informació de qualitat sobre els valors i la singularitat dels espais naturals protegits de la zona.
Formació sobre els actius naturals
L’objectiu del curs, organitzat aquesta tardor pel Parc Natural de la Serra de Montsant i el Consorci de la Serra de Llaberia, és facilitar als agents turístics el coneixement necessari dels dos espais naturals, així com dels seus principals actius turístics.
Encara que especialment s’adreça a persones que treballen i fan, a la pràctica, d’informadors en allotjaments, restaurants i agències de viatge, també han participat en el curs les persones responsables dels serveis turístics i les que treballen fent visites guiades de productors locals diversos, com ara cellers, cooperatives i agrobotigues d’arreu de la comarca.
Els nous punts acreditats s’afegeixen a la vintena d’establiments que ja van obtenir l’acreditació l’any passat, la qual cosa significa un pas endavant qualitatiu en termes d’informació turística.
Més sortides de camp
El curs inclou sessions teòriques a l’aula i sessions pràctiques que, enguany, s’han potenciat amb més sortides de camp i experiències, per tal de trepitjar i conèixer de primera mà els principals punts d’interès del parc i de la comarca. Els assistents van visitar el Congost de Fraguerau, a la vessant nord del Parc, el Molí de l’Oli de Margalef i les pintures rupestres de Capçanes, i van gaudir d’una visita enoturística a la Vinícola del Priorat amb tast de vi inclòs.
Per a la seva realització, es va comptar amb la col·laboració d’especialistes en l’àmbit turístic, i del mateix personal tècnic del parc, que va organitzar algunes de les sessions del curs centrades a explicar la gestió del parc, els valors culturals i immaterials de Montsant i la Serra de Llaberia i les regulacions i recomanacions que afecten els usos recreatius en els espais naturals protegits. En aquesta mateixa línia, es van descriure quin són els equipaments, infraestructures i itineraris que permeten conèixer el parc més adequadament.
La Carta Europea de Turisme Sostenible del Priorat i totes les seves implicacions per al sector turístic ha estat un tema central i transversal en tot el curs. Els assistents van descobrir aquesta certificació i la seva vinculació amb les iniciatives de conservació i gestió dels valors del Priorat, com ara la candidatura a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Precisament, aquesta acció formativa està inclosa dins el pla d’accions de la Carta Europea de Turisme Sostenible.
El curs, coordinat i impartit per l’Associació Bocafoscant, va comptar amb el suport del Consorci Leader del Camp, de la Diputació de Tarragona i del Consell Comarcal del Priorat.