Del 19 d’agost a l’11 de setembre, tornen les Jornades de la Tomaca i l’Horta al Priorat, enguany amb més participació que mai, gairebé una trentena de socis de Priorat Enoturisme.

La Fira de la Tomaca arriba a la seva 3a edició (la primera té data de 2019) amb l’objectiu de donar a conèixer els productes hortícoles de la comarca, a la vegada que es fomenta la recuperació de varietats tradicionals i la seva producció i consum en els establiments turístics prioratins.

En definitiva, seguir posant en valor la tradició gastronòmica de la comarca, alhora que es mitiga la pèrdua de biodiversitat cultivada.

Pel que fa a les jornades, organitzades per l’associació Priorat Enoturisme, entre els establiments que hi participen hi trobem restaurants, però també allotjaments turístics, cellers, agències turístiques i molins d’oli.

Pel que fa als negocis de restauració, les cartes d’aquells dies incorporaran tapes i plats elaborats amb productes hortícoles del Priorat acompanyats de vi de les dues denominacions d’origen de la comarca (DOQ Priorat i DO Montsant).

En el cas dels allotjaments, cellers, agències i molins d’oli se sumen per primer cop a la iniciativa, tot oferint tastos de l’horta prioratina en la seva activitat quotidiana, ja siguin visites, estades o paquets turístics.

Podeu consultar ja el llistat de propostes en aquest enllaç!

Pel que fa la “Fira de la tomaca”, els actes centrals tindran lloc a Falset entre els dies 19 i 21 d’agost. La tarda del divendres 19 es donarà el tret de sortida oficial al certamen a l’absis del Castell (amb una xerrada i un sopar a càrrec de Priorat Enoturisme), tot i que serà el cap de setmana (dissabte 20 i diumenge 21) quan les parades de tomaques ocuparan l’esplanada de davant del Celler Cooperatiu de Falset. Un certamen en el qual hi participen horticultors de tota la comarca del Priorat, atès que, ja siguin professionals o afeccionats, tothom que ho vulgui està convidat a portar-hi una mostra de les seves hortalisses, i en especial de les seves varietats de tomaca.

Tot plegat cal emmarcar-ho en un seguit d’iniciatives que, els darrers anys, s’han impulsat a la comarca del Priorat. És el cas, per exemple, de la identificació i recuperació de varietats hortícoles tradicionals que  va iniciar el 2017 el Parc Natural de Montsant; de la constitució de l’associació La Safranòria, que treballa per a la consolidació del banc de llavors del Priorat; o el naixement d’iniciatives particulars com La Somaia, dedicades a la producció d’hortalisses singulars però també a la selecció, multiplicació i guarda de llavors de varietats autòctones.

De fet, el divendres dia 19 (19.00 a l’absis del Castell de Falset) està previst que la Fundació Miquel Agustí presenti els primers resultats  resultats de Sembrem Priorat a càrrec de la FMA. Acció coordinada pel CCP, dins del PECT Pobles vius i actius i que busca identificar les varietats tradicionals d’horta i fruiters de la comarca.