Presentem 3 propostes per gaudir de la cuina prioratina durant aquesta setmana santa.

La gastronomia és un actiu fonamental del Priorat. Patrimoni d’un passat agrícola, encara no tan passat, la cuina prioratina és plena d’exquisideses que transporten els paisatges de la comarca a la taula. Plats com la truita amb suc o la clotxa són de consum habitual en moltes poblacions de la comarca, especialment en temps de Quaresma. I no oblidem els calçots, patrimoni de tot un país, que al Priorat han trobat un terreny apte per gaudir-ne en companyia de vins frescos i joves d’ambdues do’s de la comarca.

Els restaurants i establiments gastronòmics de la comarca saben que comptar amb els plats de temporada elaborats amb productes de proximitat, és treballar d’acord amb els principis de sostenibilitat i presa de consciència sobre els valors del nostre territori. Alhora la reinterpretació de la cuina de les àvies és un actiu que destaca la gastronomia prioratina en termes de qualitat.

A Priorat Enoturisme, us proposem tres exemples de com revisitar els plats tradicionals d’abans portant-los a entorns i circumstàncies moderns durant aquesta setmana santa.

La truita amb suc

Parteix d’un plat característic del temps d’anar a collir olives, una de les principals activitats econòmiques que defineixen, sobretot, el paisatge del nord de la comarca. Degustar la truita amb suc en totes les seves variants és degustar la història del Priorat, com destaca Prioritat (grup impulsor de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni Mundial) en el seu article dedicat a aquest plat: Diada de la truita amb suc. Ulldemolins.

Es tracta d’un plat de cuina pobra. La seva elaboració rau en els principis de reaprofitament i senzillesa on la truita es reescalfava en un suc calent que es feia directament al camp. La versió més estesa al nord de la comarca inclou espinacs, fesols i bacallà, per això era fàcil trobar-la a les llars prioratines en temps de Quaresma i Setmana Santa, quan no es podia menjar carn.

Ara també és a la carta de molts restaurants de la comarca, per suposat. Al restaurant La Morera, a la Morera de Montsant, encara mantenen la tradició i durant aquest dies festius és possible degustar la seva truita amb suc en el menú especial de setmana santa.

Truita amb suc

La clotxa

Consistent i nutritiva, és típica de les Terres de l’Ebre, però al Priorat també s’ha cuinat molt. La trobem també amb el nom de cantó de pa.

La clotxa consisteix en una mena d’entrepà fet amb un pa rodó buidat parcialment de molla i omplert principalment d’arengades i cebes, tomàquet i alls escalivats. Els pagesos preparaven aquesta menja quan anaven a treballar al camp i defineix molt bé alguns dels trets populars que han estat l’expressió de les formes de vida del territori: pagesos, plegadors d’olives i veremadors.

A l’Hotel Hostal Sport de Falset ho saben i ara ofereixen la possibilitat d’encarregar la clotxa i gaudir-ne entre vinyes o al jardí privat del saló Prior, en un entorn càlid, discret i envoltat de natura.

Segons expliquen, “la idea és que la cuina catalana de tota la vida pervisqui, es mantingui, es comparteixi, es gaudeixi i que es projecti de cara al futur. Que les noves generacions abracin el producte de proximitat i típic, que els avis menjaven en moments de feina i que ells ara per sort poden gaudir en moments d’oci”

El servei s’ha de sol·licitar prèvia reserva.

clotxa sportEls calçots

El consum dels calçots ha esdevingut una festa gastronòmica coneguda arreu. Els calçots es mengen habitualment durant els mesos de gener, febrer i març en calçotades, però darrerament s’han ampliat les possibilitats de cuina d’aquesta hortalissa ja present a molts trossos de la comarca.

Restaurant el Cairat de Falset reinterpreta la festa i amb la temporada de calçotades encara vigent, presenten el Menú del Calçot: dos primers, dos segons i unes postres on el producte estrella és el calçot. Pasta de full amb calçot confitat, beixamel, allioli de calçots o el gelat de taronja amb galeta de calçots són algunes de les propostes del seu menú.

calçot cairat

I si el que busques és menjar calçots en el seu format més conegut, consulta els restaurants de Priorat Enoturisme.

Aquest dies de festa són perfectes per retrobar-nos amb els sabors d’abans del Priorat i rescatar-ne la part tradicional i cultural per portar-les a les circumstàncies i entorns més actuals. Bon profit!

Adreces d’interès

Restaurant La Morera

Restaurant Hotel-Hostal Sport****

Restaurant El Cairat

Més informació sobre restaurants de Priorat Enoturisme